2. Bu kodu açılış etiketinin hemen sonrasına yapıştırın: Prof Dr Ersin Erdoğan-Randevu Al-Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Kafa Tabanı Patolojileri Ameliyatları Aydınlatılmış Onam Formu

Yöntem :

Kafa  tabanı,  beynin   üzerine   oturduğu kafatasının  iç  ve  alt  kısmındaki bölgeye   verilen  isimdir.   Kafa  tabanı  cerrahisi,   bu  bölgeyi   etkileyen   veya buraya  kadar  uzanan  tümoral,  damarsal patolojiler,  kraniofasiyel kırıklar ve malformasyonların cerrahi tedavisini kapsamaktadır. Kafa tabanındaki patolojilere cerrahi  yaklaşımda  daha önce değinilen  kraniotomilere ek olarak kafa tabanındaki  kemikler de çıkartılır ve böylece  tümöre veya damarsal patolojilere beyne  en  az  hasar  ile ulaşmaya çalışılır. Bu  tip  cerrahi yaklaşımların  nedenleri  arasında kafa tabanı patolojilerine ulaşmak için katedilen  yolun uzunluğu ve ulaşım zorluğu, yaklaşım sırasında karşılaşılacak önemli  damarsal ve fonksiyonel beyin  yapılarının korunması sayılabilir. Kafa tabanı yaklaşımları  ile, cerrahi  ulaşımı zor olan patolojilerin  beyne  ekartman veya geriye doğru  çekme yapılmadan ve ulaşım sırasında herhangi bir hasar vermeden normal  beyin  dokusu fonksiyonları  korunarak tedavi  edilebilmesi mümkündür. Kafa tabanındaki  patolojiler kanama inme, koma ve/veya ölüme neden  olabilir.  Anlıyorum  ki; cerrahım  aşağıdaki  tipte  patolojiyi/leri kraniotomiye ek  olarak  kafa  tabanındaki  kemikleri de  çıkartarak  seçeceği uygun  cerrahi  yaklaşımla yapacaktır…

[Uygun  olanları işaretleyin]

❍  Kafa tabanı tümörleri :

Akustik  norinom veya diğer serebellopontin köşe tümörleri

Kraniofaringiom Nasofaringial tümörler Orbita tümörleri
Hipofiz adenomları

Diğer kranial sinir norinomları Temporal kemik  tümörleri Foramen magnum tümörleri Glomus  jugulare  tümörleri Klivus yerleşimli  tümörler

❍ Arteriovenöz malformasyon : Kafa tabanına yakın beyin bölgelerinde atardamarların küçük  kılcal damar köprüleri olmaksızın doğrudan toplardamarlara bağlandığı bir kan damarı yumağından ibarettir.

❍  Anevrizma  :   Beyin   anevrizması;   bir  atardamar  ya  da  toplardamarın duvarının bir  kısmının dışa balonlaşması,  çıkıntı yapması  ya da genişlemesidir. Böyle  bir damar kesesinin  duvarı   incelmiştir ve aniden delinip kanayabilir.  Bu nedenle  cerrahi müdahale gerektirir.  Bazı bölgelerdeki anevrizmalar için kafa tabanı cerrahisi  gerekmektedir.

❍  Kraniofasiyel  kırıklar : Bu bölgeki  kırıkların tamiri ve varsa likör fistüllerinin onarımı.

❍  Kraniofasiyel  malformasyonlar : Fibroz displazi.

❍  Kraniovertebral bileşke anomalileri :

Anlıyorum  ki;   cerrahım  yukarıdaki  patolojilere ulaşmak ve tedavi  etmek için  kafa  derisinde  ve  gerekirse  yüzün   bir  bölgesinde  kesi  yapacak  ve kraniotomi gerçekleştirecektir. Kemik  flebi denilen  kemik  parçası  özel delici ve kesici aletler kullanılarak çıkarılacaktır. Buna ek olarak gerekli kafa tabanı kemikleri (göz üstündeki kemikler,  kulak arkasi vs…) çıkartılabilir. Gerektiğinde beyni ortaya koymak için dura denilen  beyin zarı açılacak ve patolojiler çıkartılacaktır. Ameliyatın  son bölümünde beyin  zarı kapatılacak,  kafa tabanı açıklıkları ve boşlukları  onarılacak,  kemik  flep yerine  konulacak ve cilt kesisi kapatılacaktır.  Bununla  beraber,  beyin  çok  şiş gözüküyorsa cerrahım  kemik parçasını tekrar  yerleştirmekten vazgeçebilir.

Anlıyorum   ki;  kafa  tabanı  cerrahisinin  amacı   tümöral,   vasküler   veya travmatik patolojilere belli yaklaşımlar  ile müdahale ederek  hastanın yaşam kalitesini ve süresini arttırmaktır. Bununla beraber, bu yöntemin sonuçları hakkında   kesin   garanti   verilmediğinin  de   farkındayım   ve  bunu   kabul ediyorum. fiu an öngörülmeyen veya beklenmeyen bir durum olması halinde cerrahımın ve yardımcılarının   yukarıda anlatılanlardan  daha farklı bir müdahalede bulunmasını  da kabul ediyorum.

Alternatifler  :

• Her türlü riski göze alıp kafa tabanı patolojisi ameliyatını yaptırmamak

• Tıbbi ilaç tedavisi ve periyodik radyolojik incelemeler

• Endovasküler girişimler (Embolizasyon)

• Stereotaktik radyoşirürji (Gamma Knife)

Cerrahım tarafından bana anlatılan diğer tedavi metodlarını da değerlendirdim. Bu alternatif metodların da avantaj ve dezavantajları bana anlatıldı.

Ameliyatın Riskleri :

Yapılacak  cerrahi  uygulamanın faydaları  yanında  oluşabilecek riskler  de bulunmaktadır. Bana yapılacak  cerrahi  uygulama sırasında ve sonrasındaki oluşabilecek tüm riskleri kabul ediyorum. Oluşabilecek risk ve komplikasyonların bazıları;

• Anestezi riski : Lokal ve genel anestezi işlemleri esnasında ve sonrasında (ameliyatta hastaya verilen pozisyon  nedeniyle)  riskler vardır. Ayrıca, anestezinin her şeklinde  ve sedasyonda da ilaçlara bağlı oluşabilecek komplikasyonlar ve zararlar bulunmaktadır.

• Kanama  : Nadir  olsa da ameliyatım  sırasında veya ameliyat  sonrasında ileri   derecede     olabilecek    bir     kanama     riskinin      varlığından haberdarım.Kanama        durumunda     ek     bir     tedaviye     veya     kan transfüzyonuna          ihtiyaç     duyabilir.     Antienflamatuar    ilaçlar     gibi medikasyonların kullanımı  kanama riskini arttırabilir.

• Kan  pıhtısı  oluşumu :  Kan  pıhtısı her  çeşit  ameliyat   sonrası  oluşabilir.
Kanama  bölgesinde oluşan  pıhtılar kan  akımını engelleyip ağrı, ödem, inflamasyon veya doku hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

• Beyin  hasarı  :  Uygulanacak işlemin  etraf  beyin  dokusuna hasar  verme gibi bir riski mevcuttur. Bu hasardan kaynaklanan semptomlar hematomun yerine gore değişiklik  gösterebilir.

• Kardiak  komplikasyonlar :  Ameliyatın,  düzensiz  kalp  ritmine  veya  kalp krizine yol açma  gibi düşük  bir riski bulunmaktadır.

• Ölüm  : Nadir  olsa da ameliyat  sırasında veya sonrasında  ölüm  riski her türlü cerrahi  işlem için vardır.

• Ameliyatın  başarısız  olması  :  Yapılan kafa  tabanı  yaklasımının patolojiyi tam çıkaramama ve beyin dokusu yaralanmasını  önleyememe ihtimali vardır.  .

• infeksiyon : infeksiyon cilt kesi bölgesinde olabileceği  gibi kemik  flebinden de kaynaklanabilir. Enfeksiyona  bağlı riskler arasında menenjit  oluşumu ( beyin ve omuriliği saran zarların iltihabı) ve beyin absesi (irin    birikimi) bulunur.

• Ameliyat   sonrası  ağrı  :  Ameliyattan sonra  ağrı  ve  diğer  bulgular   pek muhtemel olmasa  da artabilir.

• Ameliyat  sonrası  nörolojik  kötüleşme : Ameliyat  yerinde  kanama,  beyin ödemi  (sıvı birikmesi neticesinde beyne  baskı) ya da vazospazm (damar daralması)  gibi sorunlara  bağlı olarak sinir sistemi  fonksiyonları   ameliyat sonrası az ihtimalle  de olsa  kötüleşebilir.

• Nüks,  rezidü  :  Ameliyat   sonrası  malformasyon kalıntısı veya  zamanla gelişen nüks oluşabilir. Zamanla  bu patolojiden kanama olasılığı vardır.

• Solunum problemleri  :  Ameliyat  sonrası,  genelde  geçici  olan  solunum sıkıntısı veya  pnomoni  görülebilir.Pulmoner emboli  (akciğerlerin damarlarının tıkanması) görülebilir.

• Nöbet(havale)  :   Beyindeki   anormal  bir  elektriksel   olay  nöbet/havale geçirmeye neden  olabilir ve bu durum ameliyat  alanı ve çevre dokularda oluşan kanama,iskemi ve/veya hasar nedeniyle ortaya çıkabilir.

• Serebral   vazospazm  :   Damarsal   patolojilerde  kanamalı   hastalarda ameliyat öncesi ya da sonrasında beyinde iskemi (kanlanmanın azalması) durumuna bağlı sinir sistemi  fonksiyonlarında gerileme olabilir.

• Hidrosefali  :.Ameliyat sonrası kafa içi beyin  omurilik  sıvısı dolanım  yolları
tıkanabilir ve şant denilen  cihazın takılması gerekebilir.

• Nöropsikolojik bozukluklar :  Kafa tabanı patolojileri  ameliyatından sonra entellektüel kapasite  kaybı ya da depresyon olasılığı az da olsa vardır.

• Beyin omurilik  sıvısı kaçağı : Kafa tabanı cerrahisini takiben  geniş  kemik rezeksiyonu  sonrası  beyin-omurilik  sıvısı ameliyat   yarasının  oldugu yerden,  burundan, kulaktan  veya genizden dışarıya akabilir. Bu durumun belden  bir kateter  konularak veya yeniden  cerrahi  ile tedavi edilmesi gereklidir.

Önemli Hususlar

Alerji/Kullanılan ilaçlar: Hastamın bilinen tüm alerjileri hakkında bilgi verdim.Ayrıca doktorumu kullandığım  reçeteli  ilaçlar, reçetesiz  satılan ilaçlar, bitkisel ilaçlar, diyet katkı maddeleri, kullanımı yasadışı ilaçlar, alkol ve uyutucu/uyuşturucular konusunda bilgilendirdim. Doktorum tarafından  bu maddelerin ameliyat  öncesi  ve sonrası kullanımının etkileri  bana  anlatıldı ve öneriler  yapıldı.

Tütün ve Tütün Mamülleri : Ameliyatımın öncesinde veya sonrasında  tütün ve  tütün   mamülleri  (sigara,   nargile,   puro,   pipo   vs.)  içmemin  iyileşme sürecimin uzamasına  neden  olabileceği  bana anlatıldı. Eğer bu maddelerden herhangi birini kullanırsam  yara iyileşme  sorunlarıyla  daha büyük  bir oranda karşılaşma  riskim  olduğunu biliyorum.

Onam  Doğrulama

Dr. ___________________, ve yardımcılarını, Kafa Tabanı Patolojisi Ameliyatımı yapmaları     için bir kraniotomi yapmaya yöneltiyor  ve yetkilendiriyorum.  Bu  girişimin   sinir  sistemimin  işlevini  koruma  ya  da iyileştirme  niyetiyle  yapıldığını anlıyorum.Cerrahımın yukarıdaki  tüm  bilgileri açıkladığını, bu  bilgileri  anladığımı ve bu  girişimle  ilgili tüm  sorularımın yanıtlandığını doğruluyorum. Bu tedavi anlaşmasını anladığımı ve aldığım açıklamalardan memnun olduğumu belgeliyorum. Bu nedenle  Kafa Tabanı Patolojisi Ameliyatı için kraniotomiye onam  ve bu yöntem esnasında cerrahımın gerekli gördüğü farklı ya da ilave ek tüm ameliyat  ya da tedavilere onam  veriyorum.

Dokunun  kullanımı  :  Benim   durumumu tedavi  etmek   için  tıbbi  tanıda gerekli olmayan herhangi bir doku etik kurallar  çerçevesinde etik komite tarafından incelenmiş ve araştırma  onaylanmış  olmak  şartıyla tıbbi araştırma için kullanılabilir. Araştırma sonuçlarının hasta kimliğinin saklandığı sürece medikal literatürde yayınlanmasına  onam  veriyorum.  Böyle bir çalışmaya katılmayı  reddedebileceğimi  ve  bu   reddin   herhangi  bir  şekilde   benim tedavimi  olumsuz yönde  etkilemeyeceğinin bilincindeyim. Cerrahi  işlem sırasında çıkarılmış olabilen herhangi bir doku, tıbbi aygıt ya da vücut kısımlarının kullanımına onam  veriyorum..

Tıbbi araştırma : Tıbbi çalışma, tıbbi araştırma ve doktor  eğitiminin ilerletilmesi  için medikal kayıtlarımdan  klinik bilgilerin gözden  geçirilmesine kurumumdaki hasta gizliliği kurallarına bağlı kalınması şartıyla onam veriyorum.  Araştırma  sonuçlarının  hasta gizliliği korunduğu sürece  medikal literatürde yayınlanmasına  onam  veriyorum.  Böyle bir çalışmaya  katılmayı reddedebileceğimi  ve  bu  reddin   herhangi  bir  şekilde   benim      tedavimi olumsuz yönde   etkilemeyeceğinin bilincindeyim.

Fotoğraf/izleyiciler  :  Yapılacak  ameliyatın,  vücudumun  uygun   kısımları dahil olmak  üzere bilimsel, tıbbi ya da eğitim  amacıyla   fotoğraflanmasına ya da videoya kaydına resimlerin kimliğimi ortaya koymaması şartıyla onam veriyorum. Aynı zamanda, tıbbi eğitimi geliştirmek yararına ameliyat  sırasında ameliyat  odasına nitelikli gözlemcilerin alınmasını onaylıyorum.

Aydınlatılmış  onam  formunun içeriğini  okudum ve anladım.  Bu formdaki tüm boşluklar imzalamamdan önce dolduruldu ve bir kopyasını aldım.

 

Tarih :             

Hastanın ve/veya yasal temsilcisinin adı soyadı :     

imzası

 

 

Doktorun Adı-Soyadı :                       

Çalıştığı Kurum  :

imza : 

 

 

Tanık (hemşire/doktor) Adı-Soyadı   

Çalıştığı Kurum  :

imza :



İletişim

Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan
Muayenehane

Beştepe Mahallesi Yaşam Caddesi
Neorama Plaza A Blok
No: 13/92
Söğütözü
Yenimahalle/Ankara, TURKEY
Email: drersinerdogan@yahoo.com


T:(312) 425 80 32
M:(530) 926 4141

© Değişiklik Tarihi: 23 Eylül 2024

Sosyal Medya