Yöntem :
Epilepsi, beyindeki hücrelerin kontrolsüz elektriksel enerji üreterek istemsiz fonksiyonlara neden olmasıdır. Yaşam kalitesini bozan, ilaçlar ile kontrol edilemeyen ve yapılan tetkikler sonucunda ameliyat ile kontrol altına alınabileceğine karar verilen epilepsi hastalarında ameliyata kraniotomi ile başlanır. Kraniotomi kafatasından bir kemik bölümünün çıkarılması ve daha sonra tekrar yerine yerleştirilmesi işlemidir. Anlıyorum ki; cerrahım aşağıdaki tipte bir ameliyat yapacaktır:
[Uygun olanı işaretleyin]
❍ Sebebi bilinen epilepsi hastasının ameliyatı : ilaca dirençli , radyoloji ve kliniği uyumlu hasta grubunda nedene yönelik girişim uygulanır. Bu girişime sıklıkla kraniotomi ile başlanır. Daha sonra var olan lezyonun (tümör, kist, damarsal patoloji, kortikal gelişim anomalisi, temporal bölgedeki anormal lezyonlar, post-travmatik beyin dokusu değişiklikleri gibi) etrafındaki sağlam dokulara en az zarar verecek şekilde çıkarılması işlemidir.
❍ Sebebi bilinmeyen epilepsi hastasının ameliyatı : ilaca dirençli, epilepsiye yol açan odağın tam olarak saptanamadığı durumlarda, şüpheli bölgeye kraniotomi yapılıp beyin zarının açılmasını takiben normal olmadığı düşünülen beyin dokusunun üzerine steril, bu iş için dizayn edilmiş elektrodlar konulur ve elektrodlar dışarıdaki bir EEG cihazına bağlanır. Çekilen EEG sonrasında odak saptanırsa yeni bir girişimle hastaya en az zarar verecek şekilde, patolojik sinyaller yayan bölgedeki anormal beyin dokusu çıkarılır.
❍ Epilepsi hastasının stereotaksi yardımıyla ameliyatı : Yeri tam olarak tespit edilemeyen ve tedaviye dirençli, odağı derinde yerleşmiş epilepsili hastalarda, belli derinliklere stereotaksi eşliğinde elektrodlar yerleştirilir (Stereotaksi, kafaya 4 vida ile sabitlenen bir başlık eşliğinde MR sonrası koordinatların belirlenmesi ve lokal anestezi altında açılan tek bir kemik delik ile beyin zarının açılmasını takiben uygulanan girişimin ortak ismidir). Elektrod uçları bir EEG cihazına bağlanır ve kayıt sonrasında epileptik odak saptanırsa kraniotomiyi takiben epileptik odak etrafındaki sağlam dokuya en az zarar verecek şekilde çıkarılır.
❍ Epilepsi hastasının stimülasyon (düşük voltajlı elektrik akımı uyarısı) ile tedavisi : ilaca dirençli, odağı derinde yerleşmiş bazı hastalarda ise belirlenen bölgelere stereotaksi yardımıyla derin beyin stimülasyon sistemi yerleştirilip uçlarının bir stimülatöre bağlanması suretiyle yapılan bir tedavi şeklidir.
Bu ameliyatın amacının beyindeki epileptik odağın çıkartılarak hastalığımın tedavi edilmesi ve nörolojik işlevlerin olabildiğince korunması olduğunu biliyorum. Fakat işlemin başarılı olacağının bir garantisinin olmadığının farkındayım ve sonuçlarını kabul ediyorum. fiu an öngörülmeyen veya beklenmeyen bir durum olması halinde cerrahımın ve yardımcılarının yukarıda anlatılanlardan daha farklı bir müdahalede bulunmasını da kabul ediyorum.
Alternatifler :
• Her türlü riski göze alıp ameliyat olmamak
• ilaç tedavisi ve periyodik radyolojik/klinik incelemeler
• Gama knife ile tedavi (henüz rutin uygulama aşamasında değil)
Cerrahım tarafından bana anlatılan diğer tedavi metodlarını da değerlendirdim. Bu alternatif metodların da avantaj ve dezavantajları bana anlatıldı.
Ameliyatın Riskleri :
Yapılacak cerrahi uygulamanın faydaları yanında oluşabilecek riskler de bulunmaktadır. Bana yapılacak ameliyat esnasında ve sonrasında oluşabilecek tüm riskleri kabul ediyorum. Oluşabilecek risk ve komplikasyonların bazıları;
• Anestezi riski : Lokal ve genel anestezi işlemleri esnasında ve sonrasında (örneğin, ameliyatta hastaya verilen pozisyon nedeniyle) riskler vardır. Ayrıca, anestezinin her şeklinde ve sedasyonda da ilaçlara bağlı oluşabilecek komplikasyonlar ve zararlar bulunmaktadır.
• Kanama : Nadir olsa da ameliyatım sırasında veya ameliyat sonrasında ileri derecede olabilecek bir kanama riskinin varlığından haberdarım. Kanama durumunda ek bir tedaviye veya kan transfüzyonuna ihtiyaç duyulabilir. Aspirin veya kanama üzerine etkisi olan bir takım ilaçların kullanımı bu riski arttırabilir.
• Kan pıhtısı oluşumu : Kan pıhtısı her çeşit ameliyat sonrası oluşabilir.
Kanama bölgesinde oluşan pıhtılar kan akımını engelleyip ağrı, ödem, inflamasyon veya doku hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir.
• Beyin dokusu yaralanması : Yapılacak ameliyatın hasarlı beyin dokusunun etrafındaki normal beyin dokusuna hasar verme gibi riski de mevcuttur. Bu hasardan kaynaklanan semptomlar ameliyat alanının yerine göre değişiklik gösterebilir.
• Kardiak komplikasyonlar : Ameliyatın, düzensiz kalp ritmine veya kalp krizine yol açma gibi düşük bir riski bulunmaktadır.
• Ölüm : Nadir olsa da ameliyat sırasında veya sonrasında ölüm riski vardır.
• Yöntemin başarısız olması : Yapılan epilepsi ameliyatının epilepsi nöbetlerini durduramama ve nöbetlerin devam etmesi olasılığı vardır.
• infeksiyon : infeksiyon cilt kesi bölgesinde olabileceği gibi kemik flebinden de kaynaklanabilir. infeksiyona bağlı riskler arasında menenjit oluşumu (beyin ve omuriliği saran zarların iltihabı) ve beyin absesi (irin birikimi) bulunur.
• Ameliyat sonrası nörolojik fonksiyonlarda gerileme : Ameliyat sonrası olabilecek kanama(beyin içinde veya yüzeyinde) veya serebral ödem (beyine baskı yapacak kadar bölgede sıvı toplanması) nedeniyle nörolojik fonksiyonlarda gerileme riski mevcuttur.
• Nüks : Ameliyat sonrası zamanla aynı bölgeden tekrar nöbete sebep olan lezyonun oluşma olasılığı vardır.
• Solunum problemleri : Ameliyat sonrası, genelde geçici olan solunum sıkıntısı veya pnomoni görülebilir. Pulmoner emboli (akciğerlerin damarlarının tıkanması) görülebilir.
• Nöbet (havale) : Epilepsi ameliyat travması, ameliyat alanında kanama ve çevre dokudaki hasar, beyinde normal dışı elektrik aktivite ortaya çıkarabilir ve yeniden epilepsi nöbetlerine yol açabilir.
• Hidrosefali : Ameliyat sonucunda beynin etrafında dolaşan beyin-omurilik sıvısının dolanımında bozukluklar olabilir. Bu durumu düzeltmek amacıyla şant ameliyatı dahil çeşitli ek tedavilerin uygulanması gerekebilir.
Önemli Hususlar :
Alerji/Kullanılan ilaçlar : Hastamın bilinen tüm alerjileri hakkında bilgi verdim.Ayrıca doktorumu kullandığım reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar, bitkisel ilaçlar, diyet katkı maddeleri, kullanımı yasadışı ilaçlar, alkol ve uyutucu/uyuşturucular konusunda bilgilendirdim. Doktorum tarafından bu maddelerin ameliyat öncesi ve sonrası kullanımının etkileri bana anlatıldı ve öneriler yapıldı.
Tütün ve Tütün Mamülleri : Ameliyatımın öncesinde veya sonrasında tütün ve tütün mamülleri (sigara, nargile, puro, pipo vs.) içmemin iyileşme sürecimin uzamasına neden olabileceği bana anlatıldı. Eğer bu maddelerden herhangi birini kullanırsam yara iyileşme sorunlarıyla daha büyük bir oranda karşılaşma riskim olduğunu biliyorum.
Onam Doğrulama :
Dr. , ve yardımcılarını, Epilepsi Ameliyatımı yapmaları için yetkilendiriyorum. Bu girişimin yakınmalarımın ortadan kalkmasına yönelik ve sinir sisteminin işlevini koruma ya da iyileştirme niyetiyle yapıldığını anlıyorum. Doktorumun yukarıdaki tüm bilgileri açıkladığını, bu bilgileri anladığımı ve bu girişimle ilgili tüm sorularımın yanıtlandığını doğruluyorum. Bu tedavi anlaşmasını anladığımı ve aldığım açıklamalardan memnun olduğumu belgeliyorum. Bu nedenle Epilepsi Ameliyatı için doktorumun gerekli gördüğü farklı ya da ilave tüm ameliyat ve ek tedavi girişimlerine onam veriyorum.
Dokunun kullanımı : Benim durumumu tedavi etmek için tıbbi tanıda gerekli olmayan herhangi bir doku etik kurallar çerçevesinde etik komite tarafından incelenmiş ve araştırma onaylanmış olmak şartıyla tıbbi araştırma için kullanılabilir. Araştırma sonuçlarının hasta kimliğinin saklandığı sürece medikal literatürde yayınlanmasına onam veriyorum. Böyle bir çalışmaya katılmayı reddedebileceğimi ve bu reddin herhangi bir şekilde benim tedavimi olumsuz yönde etkilemeyeceğinin bilincindeyim. Cerrahi işlem sırasında çıkarılmış olabilen herhangi bir doku, tıbbi aygıt ya da vücut kısımlarının kullanımına onam veriyorum.
Tıbbi araştırma : Tıbbi çalışma, tıbbi araştırma ve doktor eğitiminin ilerletilmesi için medikal kayıtlarımdan klinik bilgilerin gözden geçirilmesine; hasta hakları yönetmeliğindeki hasta gizliliği kurallarına bağlı kalınması şartıyla onam veriyorum. Araştırma sonuçlarının hasta gizliliğini koruduğu sürece medikal literatürde yayınlanmasına onam veriyorum. Böyle bir çalışmaya katılmayı reddedebileceğimi ve bu reddin herhangi bir şekilde benim tedavimi olumsuz yönde etkilemeyeceğinin bilincindeyim.
Fotoğraf/izleyiciler : Yapılacak ameliyatın, vücudumun uygun kısımları dahil olmak üzere bilimsel, tıbbi ya da eğitim amacıyla fotoğraflanmasına ya da videoya kaydına resimlerin kimliğimi ortaya koymaması şartıyla onam veriyorum. Aynı zamanda, tıbbi eğitimi geliştirmek yararına ameliyat esnasında ameliyat odasına nitelikli gözlemcilerin alınmasını onaylıyorum.
Aydınlatılmış onam formunun içeriğini okudum ve anladım. Bu formdaki tüm boşluklar imzalamamdan önce dolduruldu ve bir kopyasını aldım.
Tarih :
Hastanın ve/veya yasal temsilcisinin adı soyadı :
imzası
Doktorun Adı-Soyadı :
Çalıştığı Kurum :
imza :
Tanık (hemşire/doktor) Adı-Soyadı
Çalıştığı Kurum :
imza :