2. Bu kodu açılış etiketinin hemen sonrasına yapıştırın: Prof Dr Ersin Erdoğan-Randevu Al-Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Beyin Tümörü Cerrahisi

BEYİNİN TÜMÖRAL HASTALIKLARI İLE İLGİLİ UYGULANMASI GEREKEN CERRAHİ TEDAVİ AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM BELGESİ

 

 

Hasta Adı-Soyadı      :

D. Yeri ve Tarihi       :

Yatış Tarihi                :

Protokol No               :

Klinik Tanı                 :

Klinik Konseyi           :

 

Sayın ............................................................. Sizin / Hastanızın şikayetleri nedeni ile kliniğimize müracaatınız sonucu  yapılan muayene ve tetkikleriniz sonucu yukarıda tanı bölümünde belirtildiği üzere  BEYİN TÜMÖRÜ saptanmış olup bu durum sizin/hastanızın hayatını tehdit etmektedir. Beyin kapalı bir hacimde bulunduğundan iyi huylu da olsa kötü huylu da olsa cerrahi tedavi asıl olan en geçerli tedavi yöntemidir. Siz bu aydınlatılmış onam belgesini okuduktan sonra cerrahi tedaviyi seçecek olursanız her  tedavide olduğu gibi cerrahi tedavi öncesinde/ sırasında/ ya da sonrasında oluşabilme ihtimali olan anestezi dışında öngörülebilen ya da öngörülemeyen istenmeyen olumsuz durumlarla da karşılaşabileceğinizi bilmek durumundasınız. Sizin/ hastanızın cerrahi tedavisi ancak siz bu durumları bilinçli olarak okuyup değerlendirip rıza gösterdikten sonra yapılabilir.

  • Yapılacak cerrahi tedavide öncelikle saçlı derinizden yapılacak bir kesi ile kafatası kemiklerine ukaşılacağını  ve esas tedaviye yönelik cerrahi işlemin yapılacağı bölgeye ulaşana kadar bir dizi cerrahi manüplasyon yapılacağını bilmelisiniz.
  • Unutmayınız ki, cildinize yapılan en küçük bir kesi bile vücut bütünlüğünüzün bozulması ile eşanlamlıdır.
  • Cerrahi yapılacak bölgeye ulaşmak için kafatasınızın uygun bölge/lerinde delik/ler açılarak uygun aletlerle buradan uygun büyüklükte sonradan yerine koymak üzere kemik çıkartılması gereklidir. Bu kemik alanı çıkartılırken alttaki beyin zarı ya da beyinde çok düşük ihtimalle de olsa hasar oluşabilme ihtimali bulunmaktadır. Hiç şüphesiz böyle bir durum olduğunda onarıma yönelik yeni cerrahi girişimler gerekebilir. Bunlar içinde beyin zarının onarımında kullanılabilecek çeşitli doku yapıştırıcıları ya da suni zarlar da vardır.
  • Tüm bunlara rağmen beyin zarının kapanma defekti olabilir ve buradan daha sonra beyin omurilik sıvısı sızıntısı olabilir ki bu daha sonrasında bir enfeksiyona hatta bunun da akabinde menenjite yol açabilir.
  • Bütün bunlar olur ise cerrahi sonrası yeni cerrahi ve tıbii girişimler gerekli olabilir.
  • Hiç şüphesiz ki     cerrahi ile ameliyat öncesinde var olan nörolojik kusurlarınızın (kuvvet kaybı, his kaybı, idrar ve büyük abdest kaçırma, kas erimeleri felç vb) ilerlemesinin önlenmesi kötüye gidişin durdurulması amaçlanmaktadır. Ancak cerrahi tedavinin olduğu her yerde riskte vardır ve cerrahide amaçlanan hedefe her zaman ulaşılamayabilir hatta ameliyat öncesi olmayan nörolojik durumunuzda hasarlanmalar/ daha kötüye gidişler de olabilir. Bu hiç şüphesiz ki istenmeyen bir durumdur ancak ihtimal dahilindedir. Ameliyat sonrasında görme bozukluğu, kafa sinirlerinin fonksiyon bozuklukları, konuşma bozukluğu ya da tamamen konuşamama, işitme bozukluğu ya da tamamen kaybı dahil her türlü komplikasyon gelişip bunlar geçici olabileceği gibi kalıcı hasarlar (SEKEL) halini de alabilir.
  • Dahası her şey yolunda gidip tümör patolojinize ulaşıldığında büyük bir damarın yırtılması ve buna bağlı çok şiddetli kanama, ya da tümörün çok fazla damarlı olmasına bağlı olarak gelişebilecek kanama sonrası ameliyat sırasında ölüm riski dahi vardır.
  • Tümörün tipine ve beyin dokusu ile ilişkisine bağlı olarak tamamı çıkartılamayabilir. Bu durumda bir süre sonra yeni bir ameliyat gerekebilir ya da hayati bölgelerle sıkı bağlantısı var ise hiçbir şey yapılmayabilir/ kemoterapi ve/veya ışın tedavisi uygulanabilir.
  • Her şey yolunda gidip ameliyattan hiç problemsiz çıkıldığı durumlarda bile ameliyat sonrası belli bir süre vazospazm denilen bir hadiseye bağlı olarak ta yine aynı riskleri taşıyabilirsiniz. Vazospazm damarların savunma mekanizması ile büzüşmesidir. Bunun sonucu ise o damardan daha az kan gitmesi ve beynin o bölümünün daha az kanlanması /beslenememesi ve beynin o bölümünde infarkt denen yaygın hücre ölümü ve halk dilinde inme olarak tabir edilen durumun meydana gelmesi de ihtimal dahilindedir.
  • Tüm bu cerrahi işlemler yapılırken cerrahi tedavi sırasında vücudunuzdan bir parça çıkartılması ve bu parçanın hastalığınızla ilgili bölgenin tedavisi için kullanılması gerekebilir. Örneğin bacak kasınızın sert zarı alınarak eğer meydana gelmiş ise beyin zarınızın tamiri için kullanılabilir. Siz bunu da bilerek ameliyatı kabul etmelisiniz.
  • Ameliyat sonrası her türlü gayrete rağmen enfeksiyon gelişme ihtimali de bulunmaktadır. Ve bazen bu enfeksiyon çok uzun süre tedavi gerektirebilir.
  • Dahası daha önceki muayene ve tetkiklerinizde saptanamamış olan başka patolojilerle de karşılaşılabilinir ki bu da cerrahi sırasında yeni girişimler gerektirebilir.
  • Ameliyatta herhangi bir komplikasyon oluşmaması ameliyat sonrasında bir komplikasyon oluşmayacağı anlamını taşımaz.
  • Ameliyat sonrası nörolojik durumunuz ağırlaşırsa yoğun bakım sürenizin uzayacağını, yoğun bakım şartları altında izlenmeniz gerektiğini ve burada pek çok müdahalelerin gerekebileceğini bilmelisiniz. Bu müdahaleler içerisinde sizin/hastanızın uyutulması, solunumunun durdurularak solunum cihazına bağlanması, beslenmesi için burnundan midesine hortum gönderlmesi yada midesine direkt olarak küçük bir cerrahi ile yol açılarak beslenmesinin buradan sağlanması, hava yolu için nefes borusuna tüp takılması ya da nefes borusuna ayrı bir cerrahi ile delik açılarak kanül yerleştirilmesi sayılabilir.
  • Tüm bunlara rağmen yine de idrar yolu enfeksiyonu, böbrek ya da karaciğer yetmezliği, kanama pıhtılaşma bozuklukları gibi pek çok sistemik problemler de eklenip bu sorunlara bağlı olarak hayatınızı /hastanızın hayatını kaybedebilirsiniz.
  • Şu ana kadar anlatılmayan öngörülen ya da öngörülmeyen pekçok nedenle gelişebilecek sorunlarla hayatınızı bile kaybedebileceğiniz şartlar oluşabilir.
  • Tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olmasının belirlenmesi ancak patolojik tanı ile mümkündür. Ve ameliyat sonrasında  tümörün tipine göre kemoterapi/ışın tedavisi /ya da her ikisi birden gerekebilir.
  • Bu nedenle size /hastanıza yapılacak her türlü tıbbi ve cerrahi tedaviyi bilinçli bir şekilde kabul edip bize sizin tedavinizi yapabilmek için rıza göstermeniz ve bunu da imzanız ile teyid etmeniz gerekmektedir.
  • Bu form u imzaladığınız taktirde meydana gelebilecek her türlü öngörülen / öngörülemeyen olumsuz durumları ve buna rağmen cerrahi tedaviyi kabul etmiş olacaksınız.
  • Transsfenoidal  cerrahi sfenoid kemiğin sinüsünden geçilerek yapılan farklı bir cerrahi girişimdir.Bunun için ağız içi ya da burundan geçilerek kafa tabanına ulaşılabilecektir. Bu yolla yapılan cerrahi girişimde kafa içinde genel olarak yukarıda anlatılan problemlere ek olarak, burun orta bölüm kemiğinizde delinmeler, çökme ya da kırılmalar şekil bozuklukları, koku duyusu kaybı, dişlerde ağrı ve çürüme dudak bölgesinde duyu kaybı ve buna benzer şikayetler olabilir.
  • Ameliyat sonrası her türlü hormonal bozukluk gelişebilir.
  • Tüm bu anlatılanların sadece hastanemiz ya da ülkemize özgü olmayıp dünyanın her yerinde geçerli  olduğunu bilmelisiniz..
  • Geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor ve biran önce sağlığınıza kavuşmanızı diliyoruz.

Yukarıda yazılı olan ve bana (yakınıma) yapılacak cerrahi tedaviye ait gelişebilecek  olumsuz durumları  açık ve net olarak  anladım.Ayrıca hastalığıma ve ameliyatıma ait bilgilendirmek istediğim bir husus yoktur.

 Bana (yakınıma ) yapılacak olan cerrahi tedaviyi ,meydana gelişebilecek yukarıda yazılı öngörülebilen ve öngörülemeyen tün olumsuz durumlara rağmen kabul ediyorum.

BİLGİ VEREN DOKTOR                                            HASTA (YAKINI veya VELİSİ)

 

 

----/--------/200

 

Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmış olup bir doktordan alınan bilgilerin yerine kullanılamaz. 

© Buradaki bilgilerin herhangi bölümü veya tamamı Prof. Dr Ersin Erdoğan’ın müsaadesi olmadan kullanılamaz veya çoğaltılamaz



İletişim

Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan
Muayenehane

Beştepe Mahallesi Yaşam Caddesi
Neorama Plaza A Blok
No: 13/92
Söğütözü
Yenimahalle/Ankara, TURKEY
Email: drersinerdogan@yahoo.com


T:(312) 425 80 32
M:(530) 926 4141

© Değişiklik Tarihi: 23 Eylül 2024

Sosyal Medya