Anterior Servikal Diskektomi

ANTERİOR SERVİKAL DİSKEKTOMİ

VE FÜZYON AMELİYATI

 

AMELİYAT SONRASI BİLGİ FORMU
ANTERİOR SERVİKALDİSKEKTOMİ VE FÜZYON NE DEMEKTİR?

Boyun fıtığının boyunun ön kısmından yapılan küçük kesi ile çıkartılması ameliyatıdır. Çıkarılan disk yerine karbondan yapılmış cage denilen materyal veya disk protezi konulur. Bu işlemler ameliyat mikroskobu yardımı ile yapılır.

AMELİYATTAN SONRA İYİLEŞME NE KADAR SÜRER?

Aşağıdaki faktörlere bağlıdır.

  1. Ameliyattan önceki ağrının süresine.
  2. Ameliyattan önceki kuvvetsizlik ve uyuşukluğa bağlıdır.
  3. Hastalığın veya cerrahinin herhangi bir ya etkisi olup olmadığına.
  4. Daha önce olmuş ise olan boyun ameliyatının varlığına
  5. Diğer tıbbi durumlara bağlıdır.
  6. Hastanın yaşına bağlıdır.

Bunlardan başka da birçok etken ameliyat sonrası iyileşmeyi belirlediği için iyileşme için tam bir zaman vermek güçtür. İnsan tiplerinin de iyileşmede etkili olduğu bazı insanların daha süratli iyileştiği gösterilmiştir.
Ameliyat sonrası olan iyileşme bir süreçtir buda bölümlere ayrılabilir

  1. Bölüm (ameliyat sonrası iyileşme)

Ameliyat sonrası ilk 4-6 haftalı bölümü kapsar eğer boyunlu verildi ise bunun çıkarılması dönemidir ve Dr. Ersin Erdoğan’ı kontrol muayenesi için görürsünüz.

  1. Bölüm (genel iyileşme)

Bu bölüm Dr. Ersin Erdoğan’in ilk ameliyat sonrası muayenesi ile ameliyattan üç ay sonraki ikinci muayenesi arasındaki periyottur.

  1. Bülüm (Geç iyileşme)

Bu bölüm 2. muayeneden 1.5 ay sonra yapılan muayenedir (ameliyattan sonraki 4.5 ay).

İlk altı hafta (AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME)
Bu dönem en hızlı iyileşmenin olduğu dönemdir. Hasta hastaneden çıkarken birçok şeyi yapabilecek durumdadır. Hastanede iken genelde istirahat edersiniz. Evde iken kendi işlerinizi yapmaya başlayacağınız için biraz ağrınız ve yorgunluğunuz olacaktır. Bu normaldir ve genellikle öğleden sonra istirahat ihtiyacı vardır. Eğer boyunluk verildim ise alışmak biraz zaman alacaktır.

Ameliyat sonrasında uygulanmak zorunda olduğunuz temel kurallar vardır.
Bir kilodan fazla yük taşımayınız (bir litrelik karton süt kutusu gibi).
Boynunuz ile ani hareketlerden kaçınınız.

BOYNUNUZA KULAK VERİN

İlk altı hafta ikişer haftalık üç periyota bölünür. İlk periyotta cerrahiden sonraki iyileşmedir genellikle pek bir şey yapamazsınız. Kolunuza yayılan ağrı olabilir ve ağrı kesici ilaç ile toparlar. İkinci periyottaki iki haftada iyileşmeyi hissedersiniz. Hareketlisiniz ve daha fazla şeyler yapabilirsiniz. Bu dönemde ağrıyı tekrar hissedebilirsiniz. Üçüncü periyotta kendiizi daha iyi hisseder ve daha hereketlenirsiniz.

Takip eden üç ay (GENEL İYİLEŞME)
Bu esnada daha iyisinizdir ve işe dönmeyi istersiniz. İlk muayene yapıldığında bütün olacaklar Dr. Ersin Erdoğan tarafından size iletilecektir. Daha sonraki muayeneniz planlanacak ve yapılacaklar söylenecektir. Bazı hastalar bu dönemde fizik tedavi ihtiyacı duyabilirler. Bazı insanlar bu periyottan sonra işine dönebileceği gibi bazıları dönemezler.

Beş ay civarı (GEÇ İYİLEŞME DÖNEMİ)

Bu dönemde işinize dönebilir ve normal çalışma saatlerinde çalışabilirsiniz. Ve yük taşımaya başlayabilirsiniz. Bir çok yönden rahatlarsınız.

İLAÇ?

Hastaneden çıkarken size bir  reçete verilecektir. Buradaki ilaçların bir kısmı hastanede de kullanılanlardır. İlaçların dozları ve ne kadar kullanılacağını bilmelisiniz. Bazı ilaçların bitmesi kesilmesi anlamına gelmez aile doktorunuz tarafından tekrar reçete edilmesi gerekebilir.

SIK KULLANILAN İLAÇ TİPLERİ

Anti-enflamatuar ilaçlar (voltaren, Tilcotil, Diclomec, Apranaks gibi)
Bu ilaç boyun dokularındaki ve sinir etrafındaki dokulardaki şişmeyi azaltır ve geriye çevirir. Bazı yan etkileri vardır, en kötüsü mide kanamasıdır.eğer daha önceden ülser şikayeti varsa alınmayabilir veya mide koruyucu bir ilaç ile beraber verilebilir. Genellikle ilk ameliyat sonrası muayenede ilaç kesilmiş olur.

Genel ağrı kesiciler (Parol, Novalgin, gibi)
Bunlar genel ağrıkesiciler olup reçete edildiği dozda kullanılır.

Kas gevşeticileri (Muscoril, sirdalud, diazem gibi)
Boyundaki ve ensedeki olan spazmların çözülmesini sağlar.

YARA BAKIMI

Her cerrah değişik bakım uygulayabilir. Ben genellikle hastaneden çıkarken yaranın kapalı ve kuru olmasını tercih ederim. Beş gün kapalı kalmalıdır. Pansuman kirlenme olmadığı sürece iki günde birden fazla değiştirilmemelidir. Eğer yarada kızarıklı ve şişlik varsa doktorunuz ile irtibat kurun.

TAKİP RANDEVULARI
BEYİN CERRAHI 1. 3. ve 4.5 aylarda yapılmalıdır
Problemler için yerel doktorunuza da başvurabilirsiniz.

DİKİŞLERİN ALINMASI
Hastaların çoğunda dikiş yoktur ve içerdedir.  Bazı hastalarda metal zımbalar dikiş olarak kullanılabilir. Sizi ameliyat eden doktor karar verse de eğer dikiş varsa 5-7 günde alınabilir. Eğer dikişler zımba ile atıldı ise hastane ortamında özel dikiş alıcı aleti ile alınmalıdır.

NORMALDE OLABİLECEK OLANLAR NELERDİR?

GENEL
Hastaların hepsinde eve gittiklerinde hafif ağrı ve yorgunluk olacaktır ve gün ortasında dinlenme ihtiyacı olacaktır. Gün geçtikçe daha iyi hissedecek ve hareketleneceklerdir.

YARA
İlk beş gün biraz ağrır
Eğer leğen kemiğinden parça alınarak füzyon tapıldı ise bu daha fazla ağrır.
Yarada özellikle akşam bir hafif şişlik olabilir ve ertesi sabah inmiş olur
İyileşmeye başlayınca kaşınmaya başlar.
Başlangıçta pembe iken aylar içinde soluklaşarak daha az görülür hale gelir.

BOYUN
Ameliyattan sonra devam eden bir boyunda sertlik vardır. Sabah yataktan kalkarken daha fazladır. Duş alırken kısa sürmesi ilk günlerde önemlidir. Küçük yürüyüşler yapabilirsiniz. Hastaların çoğu omuzları arasındaki olan huzursuzluktan şikayetçidirler. Yürüyüş ve hafif hareketler bunun toparlamasına yardımcı olur. Bazı hastalar bu rahatsızlığın toparlaması için ilaç almak zorunda kalabilirler. Bazen ters dönüş gibi bir hareket ile tekrar olabilir ve kaybolur bazen bir ay veya daha fazla sürebilir.

BOYUNLUK
Eğer boyunluk kullanmanız istenmişse  6 hafta kullanmalıdırlar. Ben genellikle boyunluk kullandırmam.

YUTKUNMA
Sık olan bir problemdir ve birkaç hafta kadar sürebilir yutma borusundaki ödeme bağlıdır. Bazı hastalarda bir süre devam edebilir.

SES
Oluşan ses kısıklığı gırtlaktaki ses kutusundaki sinirlerin gerilmesine bağlıdır ve geçicidir, yavaş olarak çözülür üç ay kadar sürebilir. Kalıcı ses kısıklığı oldukça nadirdir.

BOYUN AĞRISI

Değişkendir ve değişik insanlar değişik şekillerde etkilenme gösteririler. Çoğu hasta anti-enflamatuar ilaçtan fayda sağlar. Genel kural olarak parol veya novaljin gibi ilaçlardan faydalanıyorsa problem değildir. Akşama doğru artabilir ve yorgunluğunuzu artırır.
Bazı hastalarda spazm olabilir ve kas gevşeticilerle toparlarlar.

NÖROLOJİK DEFİSİT

Kol
Kuvvetsizlik uyuşukluk gibi problemlerdir. Genel kural olarak cerrahi sonrasında ilk geçen hastanın kolundaki ağrıdır. Kuvvetsizliğin ve uyuşukluğun geçmesi için gereken süre hastanın ameliyat önceki bulgularının derecesine ve süresine bağlıdır. Olguların çoğunda güçsüzlük ameliyattan hemen sonra toparlamaya başlar ve ilerleyici bir şekilde iyileşir. Uyuşukluk en son toparlar bir kısım hastada kalıcı olabilir.
İyileşmeni hepsinde süratle başlar ve sonra yavaşlama gösterir ve bazen yıllar sürer.


HASTANIN GÜN İÇİNDE YAPMASI VE YAPMAMASI GEREKENLER

Uyku
Yatmak için ilk altı hafta yatak dışındaki (kotlu divan) yerleri kullanmayınız.
Eğer kullandığınız yastık yumuşak ise boynu desteklemesi açısından uygundur.

Giyinme
Başınızdan giyip çıkaracağınız türden giysiler giymemeye dikkat ediniz.

Yatağa girip çıkma
Yatakta çok zaman harcamayın bu sizin iyileşmenizi engeller. Boyun spazmı çok yatan hastalarda olur.
Kalkış için,

  1. Yatağın kenarına yan olarak gelin.
  2. Bacaklarınızı yataktan sarkıtın
  3. bir elinizi boynunuzu desteklemek için kullanarak yataktan kalkın

Oturma
Koltuklar genellikle önerilmez. Çünkü bu şekilde boyun arkaya kıvrılabilir. Normal sandalye kullanmanız daha uygun olacaktır. Yüksekliği ayarlanabilen sandalye daha uygun olacaktır.
Tam hareketsiz kalmakta uygun değildir. Aşırı olmamak kaydı ile boyun hareketi yapabilirsiniz.

Duş alma
Genellikle uygulanan eğer dikiş yoksa 5-7 gün varsa dikişler alınıncaya kadar yaranın kuru kalmasını arzularız. Sadece duşu kullanın hamam tarzında banyo almayı ilk altı hafta yapmayınız. Kaymayan zemini olan duşlar sizin için daha uygun olacaktır. Kendinizi kurularken bir sandalyeye oturabilirsiniz ayaklarınızı kurulamaya çalışmayın.

Seyahat
Eğer uzun bir yolculuğa çıkarsanız eşit aralıklarla mola vermeniz uygum olur. Her 45 dakikada bir mola verip küçük boyun hareketi ve 5 dakikalık yürüyüş yapın.

Arabaya inip binme
Sandalyeye oturup kalkma gibidir. Bacaklarınızın rahat edeceği kadar bir boş olduğu olan şekilde sırtınız rahat edecek şekilde oturun. Otururken kapının kolundan güç alarak oturun. Otururken boynunuzu çok kıvırmadan oturun.

Yürüme
Mümkün olduğu kadar sık olarak yapmaya çalışın
Başlangıçta kısa mesafe yürüyüşler yapıp zamanla artırın. Sabahları uyandığınızda boynunuzda sertlik olabilir. Hafif hareketlenme ile bu bulgular geçer. Günün sonunda da benzer ağrı ve sertlikler olabilir.

Ağırlık kaldırma
Ameliyattan sonra genellikle 12 ay süre ile ağırlık kaldırmaması uygun olacaktır. İlk yılın sonuna kadar genellikle 10 kg ağırlığı geçmemek önerilir. İlk 6 haftalık periyotta genellikle 1 kg ağırlıktan fazlası taşınmamalıdır. Altıncı haftadan sonra ağırlık yavaş yavaş artırılabilir. Şu da unutulmamalıdır ki ağırlık vücuttan uzaklaştıkça etkisi daha artar vücuda yakın taşınmalıdır. Omuzdaki kasların çoğunun boyna yapıştığı düşünülürse ağır kaldırma ile kullanılan füzyon materyali sıkıntıya girebilir.

Evde yapılabilecekler ve yapılamayacaklar

Yapılmayacaklar:
Elektrik süpürgesi
            Bahçe işleri
            Yatak yapma
            Ev tamir işleri
            Ağır kaldırmayın
                        Islak çamaşırları taşıma
                        Çocuklar (ağırdırlar ve ne yapacakları belli olmaz)
                        Bavul ve ağır el bagajı
                        Odun, kömür
Yapılabilecekler:
            Bulaşıkları yıkama
            Yemek pişirme (büyük tencereleri kaldırmadan)
            Ütü (uzun süreli olmadan)
            İpe çamaşıra asma (çok yüksek olmamalı)

ARABA KULLANMA

Size Dr ersin Erdoğan tarafında bir açıklama yapılmadan araba kullnmayın.
Genellikle ilk muayene randevusu olan 6. haftadan önce olmaz
Birçok sebepten buna müsaade edilmez.

  1. Ağrınız olabilir ve bir tehlike anında ani hareket yapamayabilirsiniz
  2. Kuvvetsizlik ve diğer problemleriniz olabilir ve bu araba kullanmanızı etkileyebilir.
  3. İlaç kullanmanız nedeni ile dikkatiniz dağılabilir
  4. Eğer boyunluk kullanıyorsanız başınızı trafikte rahat hareket ettiremezsiniz

Tam serbest kullanma zamanını size Dr Ersin Erdoğan siz taburcu olurken söyleyecektir.
Araba kullanmaya başlarken size şunları öneririm
            Kısa mesafelerde kullanın
            Saatte bir mola verin
            Geri gitme ihtiyacı olursa dikiz aynasını kullanın
            Eğer boyunluk kullandı iseniz çıkardıktan sonra boyun hareketlerinin normale dönmesi birkaç gün alacaktır

HAVA YOLCULUĞU

Beyin Cerrahınız ile görüşün
Vakaların çoğunda problem olmaz
Bazı hava yolları doktordan müsaade formu isteyebilirler
Erken dönemlerde okyanus aşırı uçuşları tavsiye etmiyoruz
Uzun dönem dik oturma ile hasta rahatsız olabilir.

FİZİK TEDAVİ/EGZERSİZ/SPOR

Herhangi bir nörolojik sekel varsa hasta fizik tedavi görmelidir. Bu bazen yatarak tedaviyi de gerektirebilir. Bazen bu tedaviler evde yapılacağı gibi ayaktan rehabilitasyon merkezine gidip gelerek de yapılabilir.
Ben genellikle yürüme, basit kol egzersizleri ve nazik boyun hareketlerini öneririz. Bunlar  kısa mesafeler için başlar ve hastada problem yoksa günde bir saatlik yürüyüşlere kadar çıkılabilir. Ağırlık kaldırmamaya dikkat ediniz. Eğer ilk yürüyüşte yorulursanız bu sizi endişelendirmesin bunlar olabilir.
Hastaneden çıkarken size egzersizler verildi ise onları size tarif edildiği şekilde yapınız.

Spor
Temas ile yapılan sporların hepsine başlangıçta karşı olduğumu söylemek istiyorum. İlk bir yıl bu tür temas gerektiren sporlar (futbol, basketbol gibi) yapılmamalıdır. Bu şekilde kaza sonucu olabilecek problemler engellenmiş olur.
Dört ay sonra temas sporu şekilinde olamayan oyunları oynamaya başlayabilirsiniz ve bunlar yavaş şekilde başlanmalı ve içinde yarışma olmamalıdır. 8 hafta sonra bowling gibi oyunlar oynanabilir. 6 ay süre ile golf oynanmamalıdır. Suyun içinde yürüme (göğüs hizanıza kadar olan) yardımcı olabilir fakat dalgalı plajlardan kaçının.uzun süreli kumlu plajda yürüme tavsiye edilmez. Yürüme önerilir.

Genel kurallar
Ağırlık kaldırmanın gerektiği işlerden uzak durun.
Gerilmenizi sağlayacak işlerden uzak durun.
İşlerinizi kolaydan zora göre sıralayıp yapmaya başlayın.
Devamlı oturmak boyun ağrısına neden olabileceği için müsait olan dönemlerde kalkıp dolaşın.

İŞE GERİ DÖNME

Bu konuda Dr Ersin Erdoğan gerekli istirahatı verecektir..
Bu olay aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  1. İşin ağırlığı
  2. Ne kadar çabuk iyileştiğinize
  3. Bazı hastalar 2. haftada işine dönebilir
  4. Ameliyat öncesindeki nörolojik sekel miktarı ve süresi de önemlidir.

Hastalar çalışma şartlarına göre 1,5 ay ile 3 ay arasında istirahata ihtiyaç duyarlar
İşe tekrar dönme genellikle ameliyat sonrasında yapılan ilk muayenede daha iyi kararlaştırılabilir.
Eğer bedenen çalışılan bir işi yapıyorsanız önce hafif işlerle başlayıp iyi olduğunuzu görünce diğer işlere başlamalısınız.

DOKTORUNUNZA SÖYLEMENİZ GEREKLİ OLAN ÖNEMLİ BULGULAR NELERDİR?

Yara
            Artmış kızarıklık
            Akıntı
            Şişme kabarma
            İfrazat olması
Aşağıdaki şikâyetler artarsa
            Boyun ağrısı
Kuvvetsizlik uyuşuklu
Kol ağrısı
Düşme
Yürüme güçlüğü

Bulantı/kusma
Kızarıklık döküntü
Ağrı ve şişme bacak veya baldırda
Ateş/terleme/boyun sertliği/ışıktan rahatsız olma
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı

PROBLEMİM OLURSA KİMİ ARAMALIYIM

Bazı problemler acildir ve derhal müdahaleyi gerektirir bu nedenle bir acil servise müracaat etmelisiniz. Diğerleri için yerel doktorunuz veya aile doktorunuz ile temas kurun. Dr Ersin Erdoğan’ a aşağıdaki numaralardan veya mailden ulaşabilirsiniz.
0312 4258032
0530 9264141
drersinerdogan@yahoo.com

 

Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmış olup bir doktordan alınan bilgilerin yerine kullanılamaz.

© Buradaki bilgilerin herhangi bölümü veya tamamı Dr Ersin Erdoğan’ın müsaadesi olmadan kullanılamaz veya çoğaltılamaz



İletişim

Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan
Muayenehane

Beştepe Mahallesi Yaşam Caddesi
Neorama Plaza A Blok
No: 13/92
Söğütözü
Yenimahalle/Ankara, TURKEY
Email: drersinerdogan@yahoo.com


T:(312) 425 80 32
M:(530) 926 4141

© Değişiklik Tarihi: 1 Nisan 2024

Sosyal Medya