Kafatası Kırıklarının Cerrahi Tedavisi

KAFATASI KIRIĞI

KAFATASI KIRIĞI NEDİR?

Kafa kemiklerinden herhangi birinin kırılmasına denir. Kafatasının kırılması için kafaya ağır bir darbe almak gerekir ve en sık sebep trafik kazası ve düşmedir. Fakat daha az şiddette olmasına rağmen sert cisim ile kafaya darbe alınmasında da kırıklar oluşabilir.

KAFA KIRIKLARININ TİPLERİ

LİNEER (ÇİZGİSEL) KIRIK

Porselendeki çatlak gibidir. Tamir edilmesine gerek yoktur. Bazen beyin yüzeyindeki damarları yırtarak kanamaya neden olabilir ve bu hadise hayatı tehdit eden bir patolojidir ve cerrahi yapılmalıdır.

ÇÖKME KIRIĞI

Kemik parçalarının içeri doğru çökmesi ile olur. Genellikle alttaki beyin tabakasında yaralanmaya neden olur. Eğer bu olursa beyindeki oluşan hasar ameliyat sonrası düzelmeyebilir. Bu kırık türlerinde epilepsi olma sıklığı yüksektir.

AÇIK KIRIK

Kırığın üzerindeki deri tabakası kesildiğinde olur. Kesik yara yerinden bakteriler kemiğe ve beyne ulaşabilir bu da beyinde enfeksiyona neden olabilir. Ameliyat yapılmalıdır ve gerekirse kemikler çıkarılıp kraniyoplasti ile kapatılmalıdır.

AÇIK ÇÖKME KIRIĞI

Yukardaki Kırıkların Birlikte Olması Halidir.

KAFA TABANI KIRIKLARI

Kafanın tabanındaki kemiklerin kırılmasıdır. Kulak ve burundaki kemiklerin etrafındaki sinis kemiklerinin kırılması söz konusudur. Burada beyin omurilik sıvısının (BOS) açılan kırıktan dışarı kaçması ve enfeksiyon en önemli sıkıntıdır.

Hastada epileptik nöbet olursa ne yapmalı?

Anti epileptik ilaçlarla kontrol altına alınır. Bazı hastalar kırıktan sonra uzun süren nöbet durumu ile kendini gösterebilir.

Menenjit olursa ne yapmalı?

Bu genellikle beyinden akan BOS ile alakalıdır. Bu akıntı kulağa ve boğaza doğru olur normalde steril olan BOS bakterilerle bulaşınca menenjit dediğimiz beyin zarı iltihabına maruz kalır. Bazen bu kırıkları normal CT ile görmek olanaksızdır. Bu olgular için radyoaktif madde BOS içine LP ile verilerek yer tespiti yapılabilir. Burası cerrahi ile tamir edilir.

NE ZAMAN CERRAHİYE İHTİYAÇ DUYULUR

Eğer hastadaki çökme kırığı bir kemik kalınlığından fazla ise tamir edilmelidir.
Eğer kırık hattından beyin-omurilik sıvısı geliyorsa ameliyatla tamir edilmelidir.
Eğer cilt kesilmiş ve altındaki kemik yer değiştirmişse ameliyatla temizlenip tamir edilmelidir.
Kulak kemiklerini içeren kırıklarda kulaktan beyin omurilik sıvısı gelebilir ve bu hadise 2-5 gün sürebilir ameliyat yerine takip edilebilir. Başın ön kısmında olan kırıklarda hava girebilir ve enfeksiyon riski vardır bu nedenle açıp temizlemek uygun olabilir. (Prosedürler kısmına bakabilirsiniz)

KAFATASI KIRIĞINDAN SONRA NELER BEKLENMELİDİR?

Başağrısı
            Birkaç hafta sonra toparlar. Eğer artıyorsa doktorunuz ile görüşün
Halsizlik
            Bu oluşan travma ile kırıktan daha alakalıdır.
Konsantrasyon zorluğu
            Bu kırıkla beraber oluşan beyin sarsıntısına bağlıdır.

HASTA HASTANEDE NEKADAR SÜRE KALIR?

Bu genellikle kırığın ciddiyetine ve komplikasyonlara bağlıdır.
Eğer lineer kırığınız varsa ve herhangi bir problem yoksa ertesi gün taburcu edilebilirsiniz. Oluşan kırık kanama riski taşıyorsa hastayı daha uzun tutabiliriz. Eğer açık kırk varsa ve cerrahi yapıldı ise hastaneden taburcu edilmeniz sizin iyileşme süratinize bağlıdır. Beyin hastalanmadı ise birkaç günde taburcu edilirsiniz. Eğer kafa tabanı kırığı varsa hasta biraz uzun kalır.

EVE DÖNÜNCE NE YAPMALI?

ARAÇ KULLANMA
Doktorunuz ile tekrar kontrol yaptırmadan araba kullanmayınız

ÇALIŞMA
Doktorunuz size gerekli istirahatı verecektir. Eğer herhangi bir cerrahi yapılmadı ise ik haftadan önce işe dönmeyiniz. Normal olan altı haftadan önce işe dönmemektir.

Nelere dikkat etmeli?

Menenjit ve epileptik nöbetler genellikle hastanede değil de daha sonra olurlar. Eğer nöbet geçirdi iseniz birisinin sizi yan güvenli pozisyona çevirip ambulans çağırması gerekir.
Eğer artan başarınız oluyorsa doktorunuzu arayınız. Eğer burnunuzdan berrak bir su geliyorsa hastaneye gidiniz. Bu sıvıyı bir tüpe biriktirebilirsiniz.
Kendinizi hasta hissediyor başağrınız var ve ışıktan rahatsız oluyorsanız birinin sizi hastaneye götürmesi uygun olacaktır.

 

Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmış olup bir doktordan alınan bilgilerin yerine kullanılamaz.

© Buradaki bilgilerin herhangi bölümü veya tamamı Dr Ersin Erdoğan’ın müsaadesi olmadan kullanılamaz veya çoğaltılamaz



İletişim

Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan
Muayenehane

Beştepe Mahallesi Yaşam Caddesi
Neorama Plaza A Blok
No: 13/92
Söğütözü
Yenimahalle/Ankara, TURKEY
Email: drersinerdogan@yahoo.com


T:(312) 425 80 32
M:(530) 926 4141

© Değişiklik Tarihi: 5 Şubat 2024

Sosyal Medya