Kapsam    Tümör    Akustik Nöroma

Akustik Nöroma

AKUSTİK NÖROMA

(SCHWANNOMA) ÇIKARILMASI

AKUSTİK NÖROMA NEDİR?

Bu tümör iyi huylu olup duyma ve denge sinirlerinden kaynaklanır. Genellikle çok yavaş olarak büyür ve beyin sapı ile sinirleri iter. Çoğunlukla kanalın (Internal auditory meatus IAM) içine oradan da dışına doğru büyüme gösterir. Bu kanalın içinde duyma  ve denge sinirleri bulunur. Bu yapılara bası uygulayarak hastalarda şikayet yapar.
Coclear (işitme) sinir fonksiyon kaybında işitme azalır veya kaybolur
Vestibular sinir (denge). Tümörün kaynak aldığı sinirdir.
Facial sinir (aynı taraftaki yüz hareketlerini kontrol eder) ameliyat öncesinde bu sinirin felcinin görülmesi nadirdir.
Trigeminal sinir ( aynı taraftaki yüz yarısının hissedilmesini sağlar) sadece dev tümörlerde etkilenebilir
Beyincik (beynin arka alt kısmındadır denge ve koordinasyon ile ilgilidir)

Tedavi Alternatifleri

  1. tümörü takip etmek (küçük tümörü olan yaşlı hastalarda veya cerrahi yapılamayacak kadar kötü tıbbi durumu olan hastalarda)
  2. Stereotaksik radyocerrahi (Yüksek doz odaklanmış ışın tedavisi) (gamma knife, cyberknife, Xknife ve Proton Beam)
  3. Cerrahi

Retrosigmoid yaklaşım
Subtemporal yaklaşım
Translabirintin yaklaşım (KBB uzmanlarının sık kullandığı yol)

Hangi Ameliyat ?

Bu tümörün büyüklüğüne yerine ve hastanın işitme kaybına bağlıdır. Eğer tümör küçük duyma normalse subtemporal yaklaşım kullanılabilir. Tümör kanal içinde duyma yok ve beyne  bası yapıyorsa translabirintin yaklaşım tercih edilebilir. Retrosigmoid yaklaşım beyin cerrahları tarafından sık olarak kullanılan bir yol olduğundan daha sık olarak tercih edilir..

HASTA DOKTORA AMELİYATTAN ÖNCE NELERİ SÖYLEMELİDİR?

Kan pıhtılaşma probleminiz varsa
Yeni geçirilmiş herhangi bir sağlık probleminiz varsa
Kanı sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız (Kumadin Aspirin gibi)
İlaç veya diğer alerjileriniz varsa

AMELİYAT NASIL YAPILIR?

Ameliyathanede genel anestezi verilir ve hastanın pozisyonu lezyon en üstte olacak şekilde yapılır. Özel monitörler kullanılarak hastanın facial siniri ve ilgili ise diğer sinirler ameliyat esnasında fonksiyonları elektriksel olarak takip edilir. Skalpde kesi yapılacak yer tıraşlanır ve anti-septik solüsyonla yıkanır. Hasta örtülür ve kesi hattına lokal anestetik enjekte edilir ve deri kesilir.

TRANSLABİRİNTİN YAKLAŞIM: Kulağın arkasından kesi yapılır. KBB uzmanı yardımı ile veya bu konuda tecrübeli beyin cerrahi uzmanı ile mastoid kemik denilen kulak arkasındaki kemik özel bir aletle tıraşlanır ve facial sinirin kemik içerisindeki bölümüne ulaşılır ve bu sinir IAM’ a kadar takip edilir. Yeteri miktarda kemik tıraşlandıktan sonra tümör görülür ve çıkarılır. Burada zor olan tümörün beyin sapından ve cok incelmiş olan facial sinirden sıyrılmasıdır. Eğer facial sinir hasarlanırsa yüzün o kısmı düşer yani felç olur. Tümör çıkarıldıktan sonra oluşan kavite yağ ile doldurulur. Citte kapatılır ve pansuman yapılır.
RETROSİGMOİD YAKLAŞIM: Kulağın arkasından kesi yapılır. Kemiğe bir dril denilen matkap ile delik açılır ve bu delikten otomatik aletler yardımı ile planlanılan büyüklükte kemik tabakası çıkarılır ve steril olarak ameliyat sonuna kadar saklanır. Önce kağıt gibi kalın olan dura ismi verilen en dıştaki zar açılır ve beyincik karşımızdadır. Beyincik kibar bir şekilde ortaya doğru itilir. Tümör görülür. Daha sonra tümör çıkarılır bu işlem esnasında özel bir uyarıcı prob ile facial sinir bulunur. Tümör IAM’ya doğru gidiyorsa IAM drillenir ve kanal içindeki tümör çıkarılar Sonra bütün kanamalar durdurulur. Daha sonra dura kapatılır çıkarılan kemik yerine monte edilir en son skalp kapatılarak ameliyata son verilir
SUBTEMPORAL YAKLAŞIM: Kesi yapıldıktan sonra cilt açılır. Kemiğe bir dril denilen matkap ile delik açılır ve bu delikten otomatik aletler yardımı ile planlanılan büyüklükte kemik tabakası çıkarılır ve steril olarak ameliyat sonuna kadar saklanır. Önce kağıt gibi kalın olan dura ismi verilen en dıştaki zar açılır ve beyinin temporal lobu karşımızdadır. Temporal lob kibar bir şekilde yukarı doğru itilir. Temporal lobun altındaki yapı diseke edilir ve IAM görülür ve dirillenir.Tümör görülür. Daha sonra tümör çıkarılır bu işlem esnasında özel bir uyarıcı prob ile facial sinir bulunur. Sonra bütün kanamalar durdurulur. Daha sonra dura kapatılır çıkarılan kemik yerine monte edilir en son skalp kapatılarak ameliyata son verilir

SONRA NE OLUR?

Hasta uyandığında yoğun bakımda olacak damar yolu ve idrar sondası olacak 1-2 saat sonra hasta odasına alınacak. Sık olarak kat hemşiresi nabız/tansiyon ve şuur durumunu takip edecek  ilk akşam hasta sık olarak yapılan kontroller nedeni ile uykusu bölünecek. Ağrı kesici damardan kalçadan veya ağızdan verilecek. Hasta koğuşuna alındığında beyin tomografisi yapılır. Başa yapılan ameliyatlarda genellikle hastanın ağrısı çok aşırı değildir. Özellikle erkek hastalarda idrar sondasına karşı rahatsızlık olabilir bu aşırı ise idrar sondası çıkarılabilir.
Ertesi gün kolunuzdaki serum çıkarılır. Ağızdan beslenme başlar ve hasta yürütülür. İlk günlerde bulantı ve kusma olabilir ilaçlarla bu tedavi edilecektir. Sonraki iki gün içerisinde hasta iyice normal insanlar gibi yürür. Hasta rahat hissedince eve gönderilir. Hasta eve gönderilmeden önce bir beyin tomografisi kontrolü yapılabilir. Ameliyattan sonraki belli bir süre baş ağrısı olacaktır. Dikişler genellikle 7-10 gün arasında alınırlar.

HASTA HASTANEDE NEKADAR SÜRE KALIR?

Eğer ameliyat acil değilse hasta ameliyat sabahı veya ameliyattan bir gün önce yatar. Hastanın ameliyat gününün öncesi akşamından itibaren (gece saat 20:00) aç kalması ve su içmemesi gerekmektedir. Ameliyattan sonraki 3-7 gün arasında hasta taburcu edilir. Hasta çıkarken kendi ihtiyaçlarını karşılayacak güçtedir (tuvalet, giyinme, banyo gibi). Ameliyat öncesi hastanın felç gibi tablosu varsa bunun toparlaması zaman alacaktır.

CERRAHİ SONRASINDA HASTA HANGİ DURUMLARDA DOKTORUNA BİLGİ VERMELİDİR?

Artan başağrısı
Ateş
Bayılma
Yarada şişlik veya iltihap
Yaradan sıvı gelmesi
Kuvvetsizlik uyuşukluk
Uykulu halin artması

EVE DÖNDÜĞÜNÜZDE NELER OLACAK?

Yorgun hissedeceksiniz
Öğleden sonraları yatma isteği sıkılıkla olur
Ara sıra olan başarılarınız olabilir (Bunlar zamanla azalmalıdır)
Steroid (kortizon) yavaş yavaş düşülmelidir
Kontrole kadar araç kullanmayınız
Ameliyattan sonra birinci ayda Dr. Ersin Erdoğan’a kontrol muayenesi olacaksınız.

RİSKLER NELERDİR?

Bu riskler geneldir her hasta için doktoru ile konuşması gerekmektedir

Genel riskler
Ameliyat yerinden beyin sıvısı akması
Enfeksiyon (antibiyotik ile tedavi edilir)
Ameliyat sonrasında ameliyat yerinde boşaltma gereği olan pıhtı olması
İnme/Facial sinir hasarına bağlı felç (yüz felci)
Nöbet
Ölüm (Nadirdir)
Bacaklarda pıhtı olması bunun akciğerlere gitmesi (akciğer embolisi) (nadirdir)
Direk cerrahi ile ilgili olmayan yan etkiler
            Zatürre
            Kalp krizi
            İdrar yolu enfeksiyonu

İŞİTME  ne olacak?
Ameliyatta işitme korunmamışsa kaybolacaktır.

TÜMÖRÜN TEKRARLAMA ŞANSI VARMIDIR?

EVET  Bu genellikle tümörün bir kısmının çıkarıldığı hallerde olur.

FACIAL SİNİRE NE OLACAK ?

Ameliyattan sonra yüzünüzün ameliyat olan tarafında kuvvetsizlik olabilir. Eğer sinir anatomik olarak hasarlanmadı ise iyileşebilir eğer iyileşmezse veya anatomik olarak sinir hasarlandı ise o zaman bazı tamir cerrahileri uygulanabilir

 

Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmış olup bir doktordan alınan bilgilerin yerine kullanılamaz.

© Buradaki bilgilerin herhangi bölümü veya tamamı Dr Ersin Erdoğan’ın müsaadesi olmadan kullanılamaz veya çoğaltılamaz



İletişim

Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan
Muayenehane

Beştepe Mahallesi Yaşam Caddesi
Neorama Plaza A Blok
No: 13/92
Söğütözü
Yenimahalle/Ankara, TURKEY
Email: drersinerdogan@yahoo.com


T:(312) 425 80 32
M:(530) 926 4141

© Değişiklik Tarihi: 1 Nisan 2024

Sosyal Medya