Kapsam    Spıne - Omurga    Servikal Myelopati

Servikal Myelopati

SERVİKAL (BOYUN)

OMURİLİK BASISI VE MYELOPATİ

 

SERVİKAL (BOYUN) OMURİLİK BASISI VE MYELOPATİ

SERVİKAL MYELOPATİ NEDİR?

Oluşan şikayet ve bulgular omurilik boyunda basılı olduğunda ortaya çıkmaktadır. Buradaki şikayet ve bulgular omurilikteki değişikliklere bağlıdır. Bunlar yavaş ilerleyici veya akut olabilir. Genellikle hastanın yakını tarafından fark edilir.

ŞİKAYETLER NELERDİR?

Problem boyundaki dejenerasyondan kaynaklansa bile boyun ağrısı nadirdir. Problem genellikle kollarda ellerde ve bacaklardadır.

KOLLAR
Ellerde güçsüzlük ve ellerle iş yapmada güçlük bir bardak çayı dökmeden kaldırmak güçtür. Ellerde uyuşukluk vardır ve tutukturlar kendi düğmelerini iliklerken bile güçlük çekerler. Boyun araştırılmadan önce hastalar karpal tünel sendromu tanısı alabilir.

BACAKLAR
İlk şikayet hastanın koşamamasıdır. İnsan yaşlandığında genellikle buna ihtiyaç duymaz ve bu nedenle gözden kaçar. Daha kötüleşince bacakların sertleştiğini ve hareket kabiliyetini kaybettiğini görürüz. Özellikle bacakların üst kısmında problem olur hasta bacaklarını hissetmede güçlük çeker ve yere bakmadan basamaz ve ayağının nereye bastığını anlayamaz. Uyuşukluk bacaklarda başlar ve yukarı gövdeye doğru çıkar.

BU PROBLEME NELER SEBEP OLUR?

İki ana sebep sık olarak karşımıza çıkar:

  1. Akut boyun fıtığı
  2. Kronik olarak boyunda kireçlenme ve daralma

Sebep olan diğer patolojiler:

  1. Omurilik etrafında tümör olması
  2. Omurilik etrafında enfeksiyon olması
  3. Omuriliğin travmaya maruz kalması
  4. Omuriliğin damarsal hastalıkları
  5. Bazı nörolojik hastalıklar

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktor genellikle şikayet ve bulgularınıza göre tanı koyabilir.  Bu şikayetleri olan hastalardan aşağıdaki testler yapılır.
DÜZ RÖNTGEN FİLMİ
Genellikle ilk yapılan filmdir.bu omular arasındaki disk yüksekliğinde azalma osteofit denilen kireçlenmeler bu filmlerde görülebilir.
BOYUN TOMOGRAFİSİ (CT)
Genellikle ikinci yapılan testtir. Burada spinal kanal denilen içinden omuriliğin geçtiği yapı ölçülür herhangi bir disk basısının varlığı araştırılır. Bu tetkikten sonra bir uzmana gönderilirsiniz. Genellikle bu tetkikler tedavi için özellikle cerrahi düşünülüyorsa yeterli olmaz ve daha ileri tetkikler istenir.
MRI
CT benzeri bir tetkiktir fakat bu CT gibi X ışını kullanmaz onun yerine manyetik alan kullanır ve yumuşak doku ve diskin görülebilirliği bu tetkikle kesinlikle daha iyidir.
Tetkikler tamamlandığında aile hekimi tarafından aşağıdaki uzmanlara sevk edilirsiniz:
            Beyin ve Sinir Cerrahı
            Nörolog
            Ortopedi Uzmanı
            Romatoloji Uzmanı
            Fizik Tedavi Uzmanı

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi şekli aşağıdakilere bağlıdır:
            Şikayetlerin ne kadar kötü olduğuna
            Ne çeşit şikayet olduğuna
            Doktorun muayenede ne bulduğuna
            Yapılan tetkiklerdeki sonuçların ne kadar kötü olduğuna

Şikayetlerin ne kadar kötü olduğuna
Eğer şikayetleriniz çok kötü değilse doktorunuz size, ağrı kesici, fizik tedavi, anti-enlamatuarlar ve bazı hafif egzersizler önerebilir.

Ne çeşit şikayet olduğuna
Eğer kısmen bulgularınız sizi rahatsız ediyor kısmen sakatlanıyorsanız doktorunuz size cerrahi önerecektir.

Doktorun muayenede ne bulduğuna
Eğer muayenede omuriliğin hasarlandığını gösterir bulgular varsa cerrahi önerilebilir. Hasar düşünülmüyorsa konservatif tedavidenilen cerrahi dışı tedaviler uygulanır

Yapılan tetkiklerdeki sonuçların ne kadar kötü olduğuna
Bazen boyun o kadar kötü görüne bilir ve cerrahi tedaviden vazgeçilebilir. Şikayetleriniz az olsa bile tetkiklerde omurilik ezilmiş ise size cerrahi önerilebilir bu şekilde şikayetler çıkmadan engellenebilir.

HER ZAMAN CERRAHİYE GEREKSİNİM VARMIDIR?

Hayır. Olguların çoğunda hastalık kendiliğinden geçer. Eğer yapılan tetkiklerde yumuşak disk varsa, disk kapsülünü yırtıp dışarı çıkmamışsa ve hastada ağrı dışında bulgu yoksa 6 hafta içinde geçer ve tekrarlamaya bilir. Uyuşma, güçsüzlük ve beraberinde ağrı varsa önce ağrı sonra güçsüzlük sonrada uyuşukluk toparlayacaktır. Uyuşukluğun geçmesi 6 ay alabilir. Bazı vakalarda kalıcı da olabilir.

NE ZAMAN CERRAHİ TEDAVİ ÖNERİLİR

Diğer omurga hastalıklarına nazaran burada cerrahi daha sık tedavi yöntemi olarak kullanılır çünkü hasarlanan omuriliktir. Her şeyin ne kadar çabuk kötüleşebileceğini tahmin etmek zordur o nedenle cerrahi karar verildiğinde uygulanmalıdır. Oluşmuş olan hasarı ameliyat sonrasında dahi geri çevirmek mümkün olmayabilir.

EĞER CERRAHİ TEDAVİ YAPILACAKSA HANGİSİ OLMALI?

DÖRT ÇEŞİT AMELİYAT TİPİ VARDIR

SERVİKAL LAMİNEKTOMİ
Burada omuriliğin arka duvarı olan laminanın alınması ameliyatı yapılır

SERVİKAL PENCERE LAMİNOTOMİ
Burada omuriliğin arka duvarı olan laminanın kaldırılarak açık pencere gibi açılıp özel aletlerle tutturulması yapılır. Yukarda ki ameliyattan farkı kemik çıkarma yapılmaz ve kemik alınmadığı için kayma riski azalır.

Bu cerrahi teknik sadece foraminal darlığı veya foraminal diski olan hastalara uygulanabilir  (bu yaklaşık hastaların % 10’unu yapar) diğer tekniğe göre hastanın iyileşmesi daha kolay ve günlük ayaktan cerrahi olarak yapılabilir. Burada girişim enseden yapılır.

ANTERİOR SERVİKAL DİSKEKTOMİ VE FÜZYON
Girişim adından da anlaşılacağı gibi anteriordan yani önden yapılır. Dışarı kapsülü yırtmış ortaya kadar uzanmış disklerde yapılır disk çıkarıldıktan sonra buraya kemik konulur.

SERVİKAL OMURGANIN ÇIKARILMASI (VERTEBREKTOMİ)
Yukardakki cerrahiye benzer diskle beraber omurganın basan ön kısmı da çıkarılır.

 

Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmış olup bir doktordan alınan bilgilerin yerine kullanılamaz.

© Buradaki bilgilerin herhangi bölümü veya tamamı Dr Ersin Erdoğan’ın müsaadesi olmadan kullanılamaz veya çoğaltılamaz



İletişim

Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan
Muayenehane

Beştepe Mahallesi Yaşam Caddesi
Neorama Plaza A Blok
No: 13/92
Söğütözü
Yenimahalle/Ankara, TURKEY
Email: drersinerdogan@yahoo.com


T:(312) 425 80 32
M:(530) 926 4141

© Değişiklik Tarihi: 1 Nisan 2024

Sosyal Medya