SOL TEMPORAL
Duyma, görme ve anlamamızı sağlar. Gördüklerimizin ve duyduklarımızın hafıza kontrollerini sağlar. Kelimelerin tanınmasını sağlar ve kişisel ve davranışsal yapıyı belirler.
BEYİN SAPI
Beyin sapı nefes alıp verme, kalp atışı, beslenme ve uyanıklık durumumuzu kontrol eder. Aynı zamanda uyku döngüsü, terleme, kan basıncı, vücut ısısı ve denge de beyin sapı tarafından kontrol edilir.
BEYİNCİK
Serebellum adı verilen bu yapı denge, duruş ve hareketlerin kontrolünü sağlar. Bunu uzuvları etkileyerek yapar; bazı refleks hareketlerin hafızası da burada yer alır.
SAĞ TEMPORAL LOB
Duyma, anlama, organizasyon, duyulan ve görülen şeylerdeki konsantrasyon sağ temporal lob tarafından kontrol edilir. Müzik notasının sesinin ve konuşma dışı olan aktivitelerin hatırlanmasını sağlar.
OKSİPİTAL LOB
Oksipital lob, gördüğümüz şeylerin anlaşılmasını sağlar. Bu lob aynı zamanda okuma ve yazmayı, objelerin bulunması ve renklerin tanınması yolu ile yapar. Kelimelerin ve yazılı objelerin tanınması, hareketli objelerin takip edilmesi bu lob sayesinde olur.
PARYETAL LOB
Paryetal lob, görme, dokunma duyusu, vücut pozisyonu, objelerin tutulması, konuşma ve konuşma dışı hafızayı kontrol eder. Bu lob değişik duyularda gelen girdileri koordine ederek vücudun duyu kontrolünü, yazmayı, matematiği ve dilin anlaşılmasını sağlar.
FRONTAL LOB
Frontal lob, şuurluluk, dışarıdan gelen uyarıya cevap verme gibi kişisel özellikleri oluşturan yüksek entelektüel fonksiyonları kontrol eder. Yutma, tükürük oluşması, konuşma, çiğneme, yüz ifadesi ve bunun yanında el, kol, kalça, bacak ve ayak hareketlerinin koordinasyonlarını bu lob sağlar.