Epilepsi, beyinde anormal elektrik aktivite sonucu meydana gelen anormal davranış ve bilinç değişikliği durumu olup anormal duyumsamalar veya bilinç kaybının da eşlik edebildiği bir nörolojik hastalıktır.
Hemen her insanda epilepsi hastalığı gelişebilir ya da hemen her insan hayatında bir kez epileptik nöbet geçirebilir. Bazı epilepsi türlerinde genetik yatkınlık söz konusu olmakla birlikte; epilepsi, tüm ırklardan, etnik kökenlerden ve yaşlardan hem erkek hem de kadınları etkileyebilir.
Nöbet semptomları oldukça çeşitlidir. Bazı nöbetler sadece dalma ya da boş bakma ile giderken, bazılarında kol ve bacaklarda kasılma, çırpınma, ani düşme atakları görülebilir. Dil ısırma, idrar kaçırma nöbetlere eşlik edebilir. Bazı hastalar nöbetlerini hatırlamaz iken bazılarında nöbet esnasında bilinç açık olacağından nöbet esnasında olanları eksiksiz olarak anlatabilirler.
Çoklukla bilinen kol ve bacaklarda kasılma ile giden nöbetlerin aksine sadece dalma ya da boş bakma ile giden nöbetler, hasta ya da etrafı tarafından fark edilmez. Hastalar, tıpkı kopmuş film şeridi gibi bazı anların eksik olduğunu fark ederler. Nöbetleri bittiğinde arkadaşları ya da aileleri ile birlikteler ise sohbetin ilerlediğini, sınıfta ise anlatılan ders konusunun değiştiğini ya da film izliyorsa sahnenin değiştiğini fark edip bu duruma bir anlam veremezler. Bu gibi durumlarda nöbetler genellikle hastanın yanında bulunan kişiler tarafından fark edilir. Hastanın garip davrandığı, boş baktığı, o esnada sorulara cevap vermediği, adeta donduğu ve kısa bir süre sonra sanki hiçbir şey olmamış gibi kaldığı yerden devam ettiğini görürler. İlk başlarda anlamlandırılamayan bu davranış sıklaştıkça, hastaların arkadaşları ya da aileleri bir gariplik olduğunu anlar ancak bu durumun epileptik nöbet olduğu ne yazık ki çok geç anlaşılır. Eğitim gören gençlerde ise öğrenci, derslerde dalma nöbeti geçirdiğinden, bu durum okul başarısında düşme olarak kendini belli edebilir.
Tek bir nöbet geçirmeniz, epilepsiniz olduğu anlamına gelmez. Bir epilepsi teşhisi için genellikle en az iki provoke edilmemiş nöbet gerekir.
İlaç tedavisi çoğunlukla nöbetleri kontrol altına alabilir. Ancak, ilaca cevapsız nöbetler için ameliyat (Epilepsi Cerrahisi) gündeme gelir. Bazı nöbet tiplerinde ömür boyu ilaç kullanmak gerekir iken bazı çocukluk çağı nöbetleri yaşın ilerlemesi ile birlikte düzelebilir.
Dr. Efdal Erdoğan