PARKİNSON HASTALIĞI ARTIYOR MU?


Larry Luxner 6 Nisan 2020 deki yazısı
Dünya çılgınca koronavirüsle savaşırken, önde gelen bir Hollandalı nörolog bir sonraki küresel salgını uyarıyor - ve bunun neredeyse tamamen kendi yaptığımız olduğunu söylüyor.

Radboud Üniversitesi Nijmegen Tıp Merkezi'nde bir nörolog ve profesör olan Bastiaan Bloem, önümüzdeki 20 yıl içinde Parkinson hastalığı (PH) olan kişilerin sayısının muhtemelen şu anki 6.5 milyondan 13 milyondan fazlaya çıkacağını söylüyor.

Bu üstel sıçramanın ana nedeni: herbisitlere, solventlere ve tarımda ve imalatta kullanılan diğer toksik kimyasallara yaygın maruz kalma.

Herkes artık acı verici bir şekilde farkında olduğu“Pandemi”, dünya çapında kimsenin bağışık olmadığı bir hastalıktır. PH tüm bu kriterleri yerine getiriyor, ”diyor Bloem, News Today gazetesine Hollanda'dan yaptığı telefon görüşmesinde.

“Parkinson, şu anda gezegendeki en hızlı büyüyen nörolojik durum.”

Bloem, New York Rochester Üniversitesi'nden nörolog Ray Dorsey ile birlikte yeni bir “Parkinson Hastalığını Sonlandırmak: Bir Eylem Reçetesi” adlı kitabının ortak yazarıdır.

17 Mart'ta yayınlanan 336 sayfalık kitap, Amazon'da en çok satan nöroloji kitabı haline geldi.

Bloem, “Alzheimer hastalığı gibi birçok nörolojik durum giderek yaygınlaşıyor çünkü nüfusumuz yaşlanıyor” dedi. “Ancak, Lancet'te yayınlanan büyük bir ankette, yaşlanma etkisini düzelttikten sonra Alzheimer'ın stabilize olduğu ve daha iyi tedavi sayesinde inme aslında azalıyor dedi.

“Kelimenin tam anlamıyla, yaşlanma etkisinin artıran ve hızlandıran tek koşul Parkinson hastalığıdır.”

53 yaşındaki Bloem, paraquat adındaki bir yabani ot öldürücü gibi herbisitlere maruz kalma ile Parkinson hastalığı geliştirme riski arasındaki sıkı bağlantıya işaret ediyor.

“Bu kimyasallar II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya çapında tanındı ve bugün hala birçok tarlada kullanılıyor” dedi. “Bu nedenle, çiftçilerde Parkinson gelişme riski önemli ölçüde arttı. Çin'de yasaklanmış ancak ABD'de değil - bir fareyi  paraquat ile beslerseniz, beyindeki dopamin üreten hücreleri öldürür. Bu kimyasallar beyne karşı son derece toksiktir ve sütte, süpermarketlerde bile tespit edilmiştir. ”

Paraquat bu riski taşıyan tek kimyasal değildir. Metalleri temizlemek ve lekeleri çıkarmak için kullanılan bir çözücü olan trikloroetilen, insan beyni üzerinde tam olarak aynı etkiye sahiptir. Yine de hala yaygın olarak kullanılıyor ve yeraltı suyunda yüksek konsantrasyonlarda tespit edilebilir.

Korkunç derecede zayıflatıcı bir hastalık olan Parkinson’un sayıca patlaması, insanlar ve hükümetler için önemli olan tedavisi pahalı bir hastalıktır. Bu durum kendimize zarar veriyor ama bu konuda bir şeyler yapabiliriz. Bu zehirli böcek ilaçlarından kurtulmamız ve organik gıdalara doğru ilerlememiz, ve bu toksik ortamlarda çalışan insanları korumak için önlemler almamız gerekir.




İletişim

Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan
Muayenehane

Beştepe Mahallesi Yaşam Caddesi
Neorama Plaza A Blok
No: 13/92
Söğütözü
Yenimahalle/Ankara, TURKEY
Email: drersinerdogan@yahoo.com


T:(312) 425 80 32
M:(530) 926 4141

© Değişiklik Tarihi: 1 Nisan 2024

Sosyal Medya